bclude

Nyuddannet, nyansat og en kommende barsel.

Rune var nyuddannet og havde netop landet sit første job, da han stod overfor at skulle fortælle sin arbejdsgiver om sin kommende barsel. Han synes, det var en svær samtale, og han vidste ikke, om han overhovedet kunne være bekendt at snakke om barsel, når han var ansat som nyuddannet. Vi ved, at det kan være rigtig svært for en medarbejder at italesætte sin barsel overfor en chef, men med dialog og forventningsafstemning kan det ende som en god oplevelse. Det blev det for Rune.

Kan man tillade sig at tage barsel, når man lige er blevet ansat?

Da vi taler med 27-årige Rune, sidder han i sofaen med sin lille søn, der er faldet i søvn i favnen på sin far. ”Han er fem uger gammel” siger Rune, og fortæller stolt om, hvordan de to deler fødselsdag. 

Rune har netop afsluttet sin uddannelse, og har fået job i konsulenthuset Ukon, som beskæftiger sig med ledelse. Her er han lige startet op som organisationskonsulent, en stilling han er rigtig glad for. Som mange andre i hans alder er det også nu, at Rune og hans kæreste står overfor at skulle være forældre for første gang. Det er noget de begge glæder sig til, men da de finder ud af det, vidste han hverken, hvad der var normalt i hans situation, eller hvordan han egentlig selv ønskede, at hans barsel skulle forløbe. Han bar tilmed rundt på en grundlæggende fordom om, at barsel var til besvær for virksomheden – særligt som helt nyansat. Han fortæller dog om, hvordan en samtale til en foredrag med en tidligere professor, blev særligt vigtig for ham. De havde talt om barsel, og hun var tydelig omkring, at hun selv ville ønske, at hun havde taget mere barsel, da hun selv stod i situationen. Dét tog Rune til sig, og det blev klart for ham, at han ville tage så meget barsel, som overhovedet kunne lade sig gøre.  

”Barsel ville i sidste ende vinde over karriere, men det blev ikke nødvendigt.”

Rune kunne mærke, at han var bange for at sige sine ønsker omkring barsel højt til sin arbejdsgiver. Da han tog samtalen, var han derfor lidt vag omkring sine ønsker i starten. Han blev dog mødt af en imødekommende chef, der sagde “fortæl mig, hvad dine ønsker er i forhold til barsel, og så ser vi, om det ikke er muligt. Jeg kan kun hjælpe dig, hvis du siger, hvad du ønsker.” De fik sammen lavet en plan, som både Rune og Ukon var godt tilfredse med. Barselsplanen blev, at Rune fik 6 måneders barsel med fuld løn. ”Jeg finder meget glæde ved planlægning,” siger Rune med et smil på læben og fortæller, at planen var rar at få på plads. Han mødte ingen modstand fra arbejdsgiveren, der udelukkende ønskede at imødekomme Runes ønsker, så han fortsat ville kunne blive i virksomheden. ”Barsel ville i sidste ende vinde over karriere, men det blev ikke nødvendigt, med den måde virksomheden modtog mine ønsker på,” siger Rune, og det glæder ham, for han vil meget gerne blive i sit job. Samtalen blev en rigtig god oplevelse for Rune, på trods af hans negative forestilling. Han har herefter løbende haft dialoger med arbejdsgiveren, og yderligere en samtale i vente  inden barselens start. Rune oplever, at virksomheden har skabt et godt rum for at tale om tingene, hvor han bliver lyttet til, kan føle sig tryg og være ærlig.

”Folk siger, at jeg har forhandlet godt, men jeg føler slet ikke, at jeg har forhandlet.”

Runes negative fordomme blev afkræftet i mødet med sin arbejdsgiver. Han fortæller, at hans fordomme nok udspringer dels af oplevelser, han har hørt om fra venner og bekendte, men også i høj grad fra den negative diskurs, som han oplever i medierne. Det tyder på, at der er noget om snakken, for folk omkring Rune, reagerer overrasket, når han fortæller om sin barselsplan. ”Folk siger, at jeg har forhandlet godt, men jeg føler slet ikke, at jeg har forhandlet,” fortæller han, og tilføjer at arbejdsgiveren selv inddrog gode oplevelser fra sin egen barsel. 

Ikke blot en ressource, men også et menneske.

Rune er glad for sin barselsplan og måden, den er kommet i stand på, det kan man tydeligt mærke, når han fortæller om det. Vi spørger ham til, hvad han tror, virksomheden har vundet ved den tilgang, de har haft til barsel i Runes tilfælde, hvortil han svarer: ”Virksomheden har vundet loyalitet. Deres gode måde at håndtere det på, gør at jeg vil give mig fuldt ud og gøre mit bedste, når jeg kommer tilbage. Jeg vil virkelige gerne blive der.” Virksomheden har altså skabt både tryghed og øget engagement hos Rune, og han føler sig ikke alene som en ressource for arbejdspladsen, men også som et menneske. Det gør han særligt fordi, at han føler sig lyttet til og blev udvist forståelse overfor.

Det gode råd

For at dialogen med en medarbejder, der åbner samtalen om barsel, skal blive så god som muligt, giver Rune følgende råd til arbejdsgiveren:

  • Lyt til medarbejderen og udvis forståelse for, at det kan være svært for den pågældende person at spørge om barsel. Ja, de fleste er faktisk ret nervøse omkring det, og det gælder også mændene. 
  • Vær genuine, ærlige og afstem forventninger. 

Måske kan Runes fortælling inspirere til, hvordan man kan imødekomme sin medarbejder, når der skal udarbejdes en barselsplan – også selvom man er helt ny i jobbet.

Tusinde tak til Rune for at dele sin barselshistorie.  

Seneste indlæg.

Vi ved, at mange arbejdspladser og ledere har svært ved at forholde sig til, hvorvidt og hvordan de skal snakke med deres …

Rune var nyuddannet og havde netop landet sit første job, da han stod overfor at skulle fortælle sin arbejdsgiver om sin kommende …

Jane vidste, at hun ikke egnede sig til at gå hjemme, og for både hende og hendes mand var det vigtigt, at …

Sarah synes, som mange andre kommende forældre, at det var svært at vide, hvordan hun ville have det med at være på …