bclude

Dialog med din medarbejder under barsel.

Vi ved, at mange arbejdspladser og ledere har svært ved at forholde sig til, hvorvidt og hvordan de skal snakke med deres medarbejdere på barsel; Nogle tror de ikke må, andre glemmer det i farten, mens nogle tænker, at medarbejderen skal have fred og ro under sin orlov. Intet er ovenstående kommer fra et ondt sted, men sker ofte på baggrund af manglende viden og misforstået hensyn. Det er ærgerligt, når vi ved, at barsel er en periode, der ofte giver anledning til frafald, og at nøglen til at ændre dette er dialog. Derfor vil vi tage dig godt igennem, hvad du som arbejdsplads og leder skal være opmærksom på og kan gøre for at sikre en god tilknytning til din medarbejder på barsel. 

Lad os starte med at se på det rent lovmæssigt; 

Må arbejdsgiver kontakte arbejdstager under barsel?

Det korte svar er ja. Som arbejdsgiver må du gerne kontakte din medarbejder under barsel. Du må gerne inviterer på en kop kaffe, temadage eller andre sociale arrangementer. Du må gerne spørge, hvordan din medarbejder har det og vise interesse, og du må også gerne sende fx. nyhedsbreve eller virksomhedsrelaterede updates. Din medarbejder er dog ikke forpligtet til læse det eller at have kontakt med dig som arbejdsgiver under sin barsel.

Det du ikke må som arbejdsgiver er at pålægge din medarbejder arbejde under sin barsel. Arbejde under barsel kan derfor kun ske, såfremt der er lavet en aftale om delvis genoptagelse af arbejdet under barselsorloven. 

Derudover er det vigtigt, at du som arbejdsgiver husker, at din medarbejder på barsel skal inviteres til de sædvanlige løn- og udviklingssamtaler på lige fod med de øvrige medarbejdere. Undlader du at invitere din barslende medarbejder til dette, foreligger der en krænkelse af ligebehandlingsloven. 

Men skal min medarbejder ikke have fred og ro under sin barsel/forældreorlov?

Når din medarbejder er på barsel, så er det selvfølgelig for at koncentrere sig om at passe sit barn, og det skal vi altid have stor respekt for. Men alle dine medarbejdere er forskellige og vil have forskellige behov under deres barsel  – måske er det derfor, det er så svært at forholde sig til, hvad vi skal gøre?

Men det bedste og nemmeste du kan gøre er at snakke med din medarbejder. Vi anbefaler derfor, at du inviterer din medarbejder til et møde, inden barslen står for døren. Et møde, hvor I får vendt tre simpel områder: 

  • Hvordan medarbejderen har det
  • Hvilke forventninger h*n har om tiden op til sin barsel og under sin barsel
  • Hvorvidt I skal have dialog under barslen, og i så fald hvordan dialogen skal være.

Som arbejdsplads og leder kan du med et sådan møde skabe et rum, hvor din medarbejder kan sige sine ønsker og tanker højt. Du undgår at lave fejlagtige antagelser og tage misforstået hensyn, som uden tvivl kommer fra et godt sted, men som ikke stemmer overens med din medarbejders ønsker og behov. I stedet kan du med et møde vise åbenhed og engagement, som vil gøre, at din medarbejder føler sig set og anerkendt. 

Out of sight, out of mind

Vi har talt med flere virksomheder, der fortæller om gode intentioner, når det kommer til dialog med deres medarbejdere på barsel. De har faktisk gjort det ovenstående; haft dialogen og forventningsafstemning inden barsel. Men flere erkender, at når hverdagen først kører, så glemmer de medarbejderne, som er på barsel. Det er ofte ikke bevidst eller af ond mening. Det er dog rigtig ærgerligt, fordi det kan være årsagen til, at din medarbejder søger nye græsgange, at h*n ikke avancerer i sin stilling eller kommer demotiveret tilbage efter barslen. 

Med en barsel opstår der ofte usikkerheder hos den barslende, som gør sig tanker om, hvad der sker på arbejdspladsen, om arbejdsopgaverne, kollegerne, lederne etc. ændres og om man fortsat er værdsat. Det er derfor vigtigt, at vi sætter handling bag vores intentioner. At vi får lavet et setup, der understøtter lederen og medarbejderen i deres dialog, så begge parter ved, hvad de kan og skal gøre. Få aftalerne i kalenderen fra start, sørg for at både leder og medarbejder føler sig trygge ved samtalerne og anerkend de forskellige behov.

Dialog er vejen frem

Vi kan konkludere, at det lovmæssigt er okay at kontakte sine medarbejdere under barsel, at forventningsafstemning omkring dialog under barsel er nødvendig, og at der er mange gode intentioner omkring dialog i forbindelse med barsel, men at de kan blive glemt.

Ved bclude tror vi på, at dialog er kommet for at blive, men det skal gøres nemt, baseres på åbenhed og forståelse, og så skal vores aftaler være tydelige. Forhåbentligt inspirere det jer til at arbejde anerledes i forhold til dialogen med jeres medarbejdere.

God fornøjelse.

Seneste indlæg.

Vi ved, at mange arbejdspladser og ledere har svært ved at forholde sig til, hvorvidt og hvordan de skal snakke med deres …

Rune var nyuddannet og havde netop landet sit første job, da han stod overfor at skulle fortælle sin arbejdsgiver om sin kommende …

Jane vidste, at hun ikke egnede sig til at gå hjemme, og for både hende og hendes mand var det vigtigt, at …

Sarah synes, som mange andre kommende forældre, at det var svært at vide, hvordan hun ville have det med at være på …